Sonnyträning Bergåkra gård, Dag 1

Idag var det Sonnyträning (och igår och i morgon) och jag red 13.30.
Började med att fixa hela stallet eftersom Jocke åkte till Tullgarn direkt efter att han hade ridit.
Vilade lite, åt lunch och skulle sedan gå ut för att göra i ordning Kilian.
I dörren blev jag dock stoppad av en stressad Lars som sa åt mig att ringa mamma och säga att de måste ställa in distriksträningen för att Sigrid kört av vägen och hela bilen var kvaddad.
Det tog ett tag innan det sjönk in att det faktiskt var sant, tror inte att jag riktigt trodde på det själv ens när jag pratade med mamma, men sant är det i alla fall!
Sigrid hade kört i cirka en timma när hon fick sladd, stuttsade in i räcket, fick en ny sladd och sedan voltade två varv ner i diket.
Bilen hamnade upp och ner och hon fick klättra ut och som tur var var det några som skulle hitåt som plockade upp henne.
När hon kom hem mådde hon ganska bra i början, men sedan började hon få ont i nacken och Sonny övertalade henne att ringa till sjukhuset så då fick de komma och hämta henne med ambulans..
Håller tummarna för att det inte var något allvarligt!!

Tillbaka till träningen då..
Gjorde i ordning Killis som fick bli mörkgrön idag, tog upp honom och longerade lite innan jag satt upp och ner två gånger.
Lite orolig första gången, men lugn andra!
Fick börja med att rida övergångar, sex skrittsteg och tre travsteg, och rida honom jättelåg i formen.
Hade lite problem i början eftersom jag lätt fastnar i det lite mer samlade läget, men sedan fick jag tips om att titta efter "mellanhalsmuskeln" och då gick det jättebra. Fick även tänka om helt när det gällde tygeltagen, istället för att hålla på ytter fick jag hålla på inner och istället för att bredda handen för att få honom låg så fick jag ta den bakåt och tänka lite "cykelstyre" (dra i inner = eftergift på ytter).
Verkligen en aha-upplevelse och det funkade ju så sjukt bra, blev så glad att jag inte kunde sluta le/prata! :D
Tog lite galopp på slutet och han hade svårt att ta galoppskänkeln och då kom vi på at det var för att Zaldin har så stora bossor att jag helt enkelt inte kan flytta fram skänkeln. Så i morgon blir det min vanliga sadel igen..

Mer blå än vit

Först och främst vill jag bara tacka för alla gulliga kommentarer i förra inlägget!=) Kan tyvärr inte svara då min dator bestämt sig för att det är onödigt..

Fan va man ramlar när det är så här halt ute, bara is och sedan pudersnö över.. Har fått världens snyggaste blåmärken, ska bli kul att ha shorts på idrotten på måndag..

Igår klev jag upp klockan sex för att gå upp till stallet och fodra och släppa ut innan jag gick hem igen, duschade och for med Helena (min mentor) till Bollnäs för att gå på föreläsning.
Efter föreläsningen åkte vi till Orbaden där jag ska få pröva på att ha praktik nu i tre veckor, börjar på onsdag!
Ska bli väldigt spännande, får väl hoppas att hotellbranschen är något för mig ;)
Blev ingen ridning igår eftersom jag kom hem så sent, men tog ut honom i gången och provucerade genom att vifta med täcket, lägga mig på honom osv. Lugn och snäll!

Idag var det en "vanlig" dag på Bergåkra.
Gick upp sju, släppte ut och fixade allt i stallet och åt därefter lunch medan jag väntade på att hovslagaren skulle komma (dock fick jag senare reda på att hans bil gått sönder, så jag väntade i onödan..).
Gick in och pratde lite med Sigrid och tog sedan in Kilian och började longera honom medan jag väntade på att hon skulle komma upp till ridhuset.
Vi tränade jättemycket på att sitta upp och av, vifta med täcket osvos och gav oss inte förrän han bara stod och hängde medan vi höll på.
Red ett tag själv sedan och han kändes jättefin! Har bytt bett också, det var nog bra tror jag.
Lite stel i sidorna, men annars mjuk och fin, Sigrid tyckte också att han såg jättefin ut!=)

Red lite på Bonfighter innan jag tog in alla hästarna igen. Idag fattade vi galopp på rakt spår :D Duktig häst!!

Ikväll ska jag vara med Carro och Kristina och ha myskväll med idol, grönsaker och dipp!

Byta lärlingsplats

Japp, har bestämt mig för att byta lärlingsplats.
Pratade med studievägledaren och min mentor igår och de tyckte att det verkade vettigt.
Jag älskar ju hästar och att rida, men det är inget jag vill jobba med i framtiden, snarare ha det som hobby vid sidan om.
Så i morgon vid lunch åker jag till ett nytt ställe och ska kika lite och visa upp mig, förhoppningsvis leder det till något bra, men vågar inte avslöja något förrän det är klart.. ;)
Jag vet att jättemånga kommer att ha massor av åsikter kring detta, men det är faktiskt mitt beslut och jag måste göra det som jag mår bra av.

I måndags sov jag på vandrarhemmet i Järvsö igen och eftersom jag missade bussen bestämde jag, dum som jag är, att jag skulle gå dit.
Vad jag inte visste var att det är 1,5 mil till Järvsö, jag trodde att det var 7 km..
Dock är jag jävligt envis så jag skulle fan bevisa att det gick och det gjorde det ju såklart, tog typ 2 tim och 40 min..
Åt massor av godis på kvällen så kcal jag brände bort kom snabbt tillbaka, haha!

Detta har lett till att jag har sjukt ont i fötterna och i morse när jag ledde ut hästarna (har stallet själv dne här veckan) bröt jag ihop för att jag hade så ont.
Fick låna Sigrids moonbots och då blev det lite bättre.
Kilian har fått tillbaka samma problem som vi hade i våras med uppsittningen, idag gick det inte alls och jag fick ringa efter Sigrid.
Vi tränade jättemycket upp och avsittningar tills han stod helt lugt och jag kunde klappa/slå på baken utan att han brydde sig.
Förhoppningsvis är det bra i morgon, men med Kilian vet man aldrig...

Lite news

Fredagskvällen tillbringade jag hos Kristina, supertrevligt som vanligt. Blev god middag (torsk, ris och sås), Idol, Mamma mia, te och marabou, bättre kan det väl knappast bli?
Upptäckte att Marabou apelsin var skitgod, det trodde jag faktiskt inte, så nu har jag fått en ny chokladfavorit ;)

Igår gick jag en promenad med Kilian eftersom det var så halt och då vågade jag inte rida. Hovslagaren kommer förhoppningsvis nästa vecka och slår på broddar, sulor mm.
Bonfighter fick gå lite över bommar i ridhuset och träna lite galoppfattningar igen. Fattade nästan på en gång i höger varv, han är så sjukt duktig och lättlärd!
Jag vet inte vad det är, men det är typ som att han kan läsa mina tankar, har aldrig känt så förut med någon häst? Jag blir så stolt över honom att jag vill gråta, haha!

Ska skriva klart min inlämningsuppgift och sedan ska jag upp till Bergåkra. Tänkte tömköra/longera lite idag så att han får lite variation =)

Just det, tydligen har Sigrid bestämt att de ska ta upp ponnyerna som står på Tullgarn hit till Bergåkra så att jag kan rida in och utbilda dem. Kul va? :D
Maria Eriksson pratade också om en ponny på Edsbyns ridskola som hon och ridskolechefen där ville att jag skulle rida till, de skulle bara prata med Sigrid också, så jag hoppas att den också kommer. Då får jag verkligen fullt upp ;)

Äntligen funkar internet igen !

Läskigt att man känner sig så handikappad och får så mycket dödtid bara för att inte internet fungerar.. Nu är det i alla fall igång igen och förhoppningsvis håller det!
Kan väl sammanfatta de två senaste dagarna lite kort, har inte hänt något speciellt intressant.

Igår red jag bara Kilian och Bonfighter eftersom Cornetto fortfarande är varm i ett bakben.
Kilian var jättejättepigg och då blir det typ krig mellan oss (jag blir stark i handen - han blir ännu starkare - jag blir arg - han blir stressad osvosv), så det gick väl sådär. Fick hyffsad ordning på slutet i alla fall!
Bonfighter var jätteduktig och vi galopperade för första gången igår, kommer nog inte ta allt för lång tid att lära honom galoppskänkeln (hoppas och tror jag).
Tycker så sjukt mycket om den hästen, fattar inte varför. Den pojken eller flickan som köper honom i framtiden kommer få en kanonkompis!

Idag la jag på Zaldin på Kilian och tog upp honom till ridhuset och longerade lite innan jag satt upp. Det var nog tur att jag longerade.. Trots nästan en timmas pass igår var han lika pigg idag, han verkar inte ha någon off-knapp??
Red lite förvänd galopp och skolor idag i alla fall, kändes fin och det var jätteskönt att rida i en dressyrsadel. Det var så himla lätt att sitta helt plötsligt, inga flaxande skänklar eller ostadigt säte.
Tränade lite fattningar med Bonfighter idag också. Höger går jättebra, men vänster är lite svårare. Är jätterädd att jag ska göra fel så att jag fösrtör honom, men Jocke och mamma trodde inte att det var någon fara men ja..

Jocke och Paulin har förresten börjat sadeltämja Rutan (3-årssto), Cavallo och I do Kiss och igår och idag satt Jocke upp på dem och skrittade, de var jätteduktiga, roligt!!=)


Nu ska jag duscha och se på film, är sjukt trött!!


Sammanfattning av clinicen/träningen med Mads och Sigrid

Clinicen blev jättelyckad, i allafall tycker jag det och alla jag har pratat med har bara sagt posetiva saker.
Det lilla jag såg (hade ju fullt upp i stallet, servade hästar mm) var jätteintressant och lärorikt, hade jättegärna velat se hela, men förhoppningsvis kommer jag väl lära mig det de sa på annat sätt..
Var också jättekul att få träffa massa folk igen, både nya och gamla ansikten!

Det hela började med att Sigrid, Mads och lilla Cecilia red in på Primavera, Gatboy och Anton. Vad de gjorde där inne vet jag inte så mycket om eftersom jag då var ute och gick med Johan i paddocken.
Sedan var det hästbyte och Sigrid, Elenor och Malin red in på Loureado, Johan och Pelegrino för att visa upp olika hästar.
Såg inte det heller eftersom jag fick ta hand om Primavera, sedan slängde jag mig upp till ridhuset och hann se slutet av Melcheor och Contino (som för övrigt Mads blev helt kär i).

Hann se hela passet med Muffin och Chester, då satt jag och Kristina under ett täcke på vipläktaren och åt godis, hehe ;) Lyxigt värre!
Slängde i mig lite mat innan det blev dags för min tur (var cirka 45 minuter försenat, men det var nog bra, annars hade jag inte hunnit äta).
Fick värma i paddocken och det var ganska mörkt, men det gick bra, han höll sig lugn!
Jag red med Julia och Goldfever.
Efter ett tag fick vi komma in i ridhuset och presentera oss för Mads. Sedan ville han att vi skulle rida omkring och låtsas som att han inte var där, så vi fjorde så gott vi kunde.
Lite senare kallade han på oss igen och sa att vi båda satt jättefint, men var lite stela i överkroppen, så vi fick rida på mittvolten tills vi hittade takten och samtidigt hade koll på formningen och att de spårade korekt.
Efter det blev det galopparbete och jag fick träna mest på att hålla honom kort på yttersidan (fick göra det i traven också).
Pausade ett tag eftersom han inte blivit riden så länge och sedan fick jag rida galoppfattningar från trav.
Mads ville att jag först skulle länga ut traven, sedan samla så att det nästan blev skritt och fatta galopp ur det läget. Första gången ville det sig inte alls, men andra gången och de flesta gånger därefter blev riktigt bra. Han fick en mycket, mycket bättre galopp och samling efter den här övningen.
Mads tyckte att han var jättefin, speciellt galoppen, och att han var fin i kroppen. Så det var jätteroligt!

Jag tyckte att Mads var jätterolig att träna för. Han hade många bra övningar och sa mycket bra saker, hoppas verkligen att det blir fler tillfällen!

Idag har han bara fått skritta lite i det "mysiga" vädret (mörkt och regnigt, USH!).


Trött och mör

Hann inte uppdatera igår eftersom jag bara var hemma, åt lite och sedan gick jag direkt över till Kristina och så åkte vi till Vallsta och hyrde film.
Mysigt med Idol och filmtittande!=)

Igår städade vi nästan hel dagen. Började med att sopa hela läktaren i ridhuset, sedan fick vi damma av alla grejer som skulle stå framme, ställa upp dom snyggt, städa cafeterian osvosv.
Blev i alla fall jättesnyggt när det var klart, men det var jobbigt !!

Efter städningen tänkte jag och Ragnhild rida medan Sigrid höll lektion för Yvonne och hennes jätteläckra, svarta unghäst.
Jag hann dock inte mer än att hoppa upp och ta något skrittsteg innan Kilian drog iväg och gjorde världens jävla bockserier (tji fick jag som alltid sagt att han inte kan bocka..).
Jag, som hade suttit med helt långa tyglar, for såklart av. Kilian fortsatte bocka en bra bit efter att han fått av mig och sedan blev det kallaballik i ridhuset när han bestämde sig för att rusa ner till Yvonnes stackars häst, men som tur var satt hon kvar!
Tillslut fick jag tag på honom och så tog jag ut honom och longerade innan vi kom in och jag satt upp igen.
Fick rida lite för Sigrid och nu var han jättelugn och jättefin.
Sigrid tyckte att han hade förvandlats från en bockponny till en gångartshäst ;)

Så just nu är jag ganska mör i kroppen och har ont i högra, nedre delen av ryggen.
Ska nog snart kila upp till Bergåkra, rida lite och hjälpa till med förberedelserna inför clinicen i morgon (håll tummarna för att Kilian sköter sig då..!).

Diplomerad unghästberidare

Kom på att jag glömde bort att skriva att Sigrid Bergåka Berglund numera är diplomerad unghästberidare, Stort grattis!! :D

Diplomerad unghästberidare

Kom på att jag glömde bort att skriva att Sigrid Bergåka Berglund numera är diplomerad unghästberidare, Stort grattis!! :D

Tröööööött

Gissa om jag är trött nu? Har jätteont i fötter, knän och axlar och benen känns som bly.
Dock var det inte så jobbigt som jag trodde, inte förrän nu när jag kom hem och satte mig ner blev jag riktigt trött i kroppen!

Började med att fodra och sedan åt jag själv frukost innan jag släppte ut alla 14 hästarna, mockade 22 boxar, halmade, la ut foder och sopade.
Det brukar vara klart vid 10, men idag blev jag klar halv 12-12.. Men, men, hade ju inget bättre för mig!;)
När jag var klar vek jag alla täcken, smörjde lite träns och när jag var klar med det var väl klockan halv två och då tog jag en powernap innan jag åt lunch.
Blev kvar framför tvn till tre-kvart över tre och då tog jag in alla hästarna igen.
Sedan longerade jag Bonfighter och försökte lära honom att fatta galopp på kommando. Tror att han fattade på slutet!
Därefter hade jag tänkt gå/rida ut med Kilian, men eftersom det är så halt och han inte har några broddar gick vi 20-25 minruter i raskt tempo i ridhuset i stället.

Så nu är jag i alla fall hemma och ska alldeles strax hoppa in i duschen, äta middag och sedan ska jag sätta mig och kolla på film tills det blir dags att sova.

Just det, rådgivande gick bra, hingstarna hade skött sig fint! Dagens stjärna blev dock Cavallo som direktkvalificerade sig till bruksprovet 2009, roligt va? :D

Så sjukt motiverad och rastlös

Låter kanske lite konstigt att jag är rastlös när jag har så mycket att göra, men så känner jag i alla fall.
Är grymt motiverad till att verkligen göra något med mitt liv.  Typ gå med i någon sorts förening där man kan vara med och påverka vad som händer i världen/Sverige. Eller starta ett nytt, stort projekt (typ köpa en ungponny och rida in). Jag vill göra något, jag vill ha det jobbigt och behöva tänka och planera mycket!
På tal om ungponnyer frågade Jocke idag om jag ville rida in en tvåårig welshhingst som han funderade på att köpa, men det blir väl förmodligen inte av..;p Sa ja såklart!

Idag har jag i alla fall bara ridit ponnyer - Bonfighter, Cornetto och Kilian.
Bonfighter var såååå duktig, är helt kär i honom! Sigrid tyckte att jag red honom i jättefin form och det var skönt att höra eftersom jag varit så orolig för om jag ridit honom för låg/hög/kort. Ska börja galoppera den här veckan, mkt spännande!
Cornetto var också jättefin och duktig, började lite smått med skänkelvikningar och han verkade tycka att det var krångligt. Så det blir till att mängdträna på det!  Idag kunde han faktiskt galoppera i form(dock väldigt snabbt), det ni!
Tyvärr halkade han omkull inne i stallet när en häst kastade sig mot honom i boxen, så nu är han varm på ett bakben, vila i morgon..

Kiropraktorn var här idag och kikade på lite hästar, bla Kilian och det var som vanligt jätteintressant, men ännu intressantare blev det såklart med Kilian.
Han var lite stel i v. bak och h. fram (de benen jag alltid sagt att han kommer bli halt på eftersom han är vit på v. bak ), men det var så lite att nästan inga såg det och som tur var berodde det inte på ridningen=)
Fick lite stretchövningar som jag ska göra när jag ridit för att förhindra stelheten.
Han fick grymt steg i traven efter det, jättestor skillnad mot igår, så det var jätteroligt!=)
Var stel och pigg idag igen, tror att stelheten beror på att det är så halt ute och att han går och spänner sig, var likadant förra året minns jag..
Släppte dock igenom fint på slutet efter lite skänkelvikningar, övergångar, ändringar på formen och förvänd galopp.

I morgon är jag helt själv i stallet hela dagen eftersom Pauline, Sigrid och Jocke åker med Cavallo, I do kiss och Zorro på rådgivande i Uppsala.
De åker redan i natt så jag får morgonfodra själv, därför tar jag nog med mig min egen frukost upp så att jag kan äta när hästarna äter.


Nu ska jag till Kristina och berätta om mina planer.


Tillbaka i Simeå

Efter två dagar i skolan blir det stallet i morgon igen.
Tycker forrtfarande att det är jätteroligt att gå i skolan och känner mig grymt motiverad och jag vill verkligen lära mig allt om allt möjligt. Tror att jag kan tacka Kristina för det ;)
Idag hade vi föreläsning i tre timmar om jämställdhet och efterår blev jag, Elina och Tove intervjuade av Ljusdalsposten, så vi får väl se om vi dyker upp där i morgon!
Föreläsningen var i alla fall grymt bra. Göran, som han hette, gjorde det hela ännu intressantare än vad det redan är.
Jag tycker att det är hemskt att kvinnor och män blir bemötta på så olika sätt och det var skrämmande att se siffrorna på makt mm som Göran hade med sig.
Efter den föreläsningen kom det några från LO och pratade om arbetsmiljö mm. Också väldigt intressant och jag fick svar på många frågor.

Blev bara ett kort pass idag eftersom jag lyckades pricka in att rida när de skulle löshoppa.. Så vi joggade bara runt typ en kvart när de bytte häst. Kändes finare idag än igår (då var han skitpigg och stel, idag var han bara pigg och lite stel..).
Inte så konstigt eftersom han har vilat en vecka och dessutom blivit klippt..

Konstigt nog är det snö här i Simeå, så jag får gå till stallet (cirka 2 km) varje dag. Inte så jobbigt på dagarna, men det kommer nog kännas tungt i morgon bitti kan jag tänka mig.. Men jag överlever nog.
Allt känns i alla fall mycket lättare och roligare nu, tror jag var inne i någon sorts depression och det var nog bra att jag fick prata och skriva om det.


RSS 2.0